
Aktyviosios medžiagos
AUGALINIAI ALIEJAI
Augaliniai aliejai priklauso riebalų grupei. Nepaisant to,
kad riebalai yra "blogi", ši sąvoka ne visada teisinga, ypač tais atvejais,
kai riebalai gaunami iš augalų ir organizme atlieka svarbias funkcijas,
naudingas tinkamam organizmo funkcionavimui. Iš tiesų yra geros kokybės sveikų
riebalų, kuriuos į šunų racioną reikia įtraukti dėl konkrečios priežasties, nes
jie atlieka svarbų vaidmenį mūsų gyvūnų sveikatai. Pirmiausia riebalai suteikia
energijos, beveik dvigubai daugiau nei angliavandeniai ir baltymai; pastarieji,
jei jų nereikia, nėra sunaudojami iš karto, bet yra kaupiami ir sudaro
energijos rezervą, kuris bus panaudotas, kai prireiks. Be to, jie atlieka
svarbų vaidmenį sintetinant ir naudojant riebaluose tirpius vitaminus, tokius
kaip A, D, E ir K; jie naudojami šilumos izoliacijai ir užtikrina mechaninę
sąnarių apsaugą.
LINŲ SĖMENŲ ALIEJUS - tai aliejus, kuriame gausu omega 3
riebalų rūgščių, garsiųjų "gerųjų linų sėmenų aliejaus riebalų",
būtinų bet kurio augintinio mitybai. Omega 3 yra sveikatai svarbūs riebalai,
turintys esminę reikšmę medžiagų apykaitos reakcijoms ir tinkamam ląstelių
funkcionavimui. Omega 3, kaip ir omega 6, yra nepakeičiamosios riebalų rūgštys,
kurių organizmas savarankiškai negamina, o turi gauti su maistu. Iš visų maisto
produktų daugiausia jų yra sėmenų aliejuje: apie 57 % visų riebalų rūgščių,
tolygiai subalansuotu omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių kiekiu (1:4). Jame
taip pat yra kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui: lignanų (pasižyminčių
stipriomis antioksidacinėmis savybėmis), B ir E grupės vitaminų, lecitino
(medžiagos, būtinos normaliai nervų sistemos ir smegenų veiklai), mineralinių
medžiagų, gleivių ir tirpių maistinių skaidulų. Todėl į mitybą įtraukus linų
sėmenų aliejų, jis yra naudingas kaip energijos šaltinis, paruoštas naudojimui,
ir kartu pasižymi antioksidaciniu poveikiu.
SOJŲ ALIEJUJE taip pat gausu įvairių svarbių mitybos
elementų, tokių kaip polinesočiosios riebalų rūgštys (kaip ir sėmenų aliejuje,
ypač omega 3 ir omega 6, kitokia koncentracija), vitaminas B6 ir vitaminas E.
Todėl svarbu derinti augalinius aliejus, nes juose esančios riebalų rūgštys
atlieka svarbias funkcijas, tokias kaip: energijos šaltinis, vitaminų
įsisavinimas, vaidmuo augimui ir vystymuisi, geros sveikatos būklės palaikymas
(įskaitant odą ir kailį) ir uždegiminės reakcijos moduliavimas
(antioksidantas). Sojų aliejus yra puikus energijos šaltinis sportuojantiems ir
nusilpusiems gyvūnams.
AMINO RŪGŠTYS
L-KARNITINAS - svarbi gyvūnų sveikatai maistinė medžiaga:
jis atlieka esminį vaidmenį pernešant nepakeičiamąsias riebalų rūgštis; be
L-karnitino riebalų rūgštys negalėtų būti paverstos energija, būtina normaliai
kasdienei veiklai ir tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui, ypač labai
aktyvių gyvūnų atveju (paruošto naudoti energijos šaltinio vaidmuo). Jis taip
pat naudojamas kaip sąnarių bei širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijų
saugotojas.
TAURINAS - randamas kaip laisvoji aminorūgštis gyvūnų
audiniuose: ypač daug jo yra mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir vėžiagyviuose.
Daugumos žinduolių jis gali būti sintetinamas pradedant metioninu ir cisteinu,
tačiau jo gali lengvai pritrūkti maiste. Dėl šio galimo trūkumo atsiranda
daugybė pakitimų, turinčių įtakos tulžies rūgščių konjugavimui, dėl to sumažėja
vitaminų ir riebalų įsisavinimas (taigi mažiau įsisavinamas energijos
šaltinis); tinklainė apkraunama (centrinė tinklainės degeneracija), dėl to gali
būti prarandamas regėjimas, o širdis (dilatacinė kardiomiopatija) - sumažėti
raumenų susitraukimo aktyvumas ir dėl to pasireikšti širdies nepakankamumas.
L-LEUCINAS - viena iš nepakeičiamųjų aminorūgščių, todėl
turi būti gaunamas su maistu, nes organizmas negali jo sintetinti. Jis svarbus
raumenų augimui ir ištvermei (biosintetina baltymus, naudingus fiziologinei
raumenų savijautai), skatina baltymų sintezę, palaiko medžiagų apykaitą ir yra
pagrindinis energijos šaltinis esant stresui tiek dėl pastangų (darbo ir
sporto), tiek dėl patologijų.
L-VALINAS - nepakeičiamas baltymų biosintezės komponentas ir
kartu su leucinu būtinas teisingam energetiniam veikimui, atliekantis svarbias
raumenų maitinimo funkcijas. Jis gali būti naudojamas energijai iš maisto
gaminti arba tuo atveju, jei reikia mobilizuoti endogeninių baltymų atsargas.
Jis taip pat svarbus protinėms funkcijoms, raumenų koordinacijai ir nervų
funkcijoms.
KREATINAS - chemiškai vadinamas nebaltyminiu azoto junginiu,
t. y. junginiu, kuriame yra azoto, bet nėra baltymo. Jis dalyvauja aprūpinant
raumenis energija; įsiterpia paimdamas ADF ir, paversdamas jį į ATF, gali būti
vėl panaudotas energijai gaminti. Todėl vartojant kreatiną padidėja raumenų
gaunamos naudingosios energijos kiekis. Didelis kreatino ir ATF kiekis užkerta
kelią glikolizei (cukrų naudojimui kaip energijos šaltinį), dėl kurios kaupiasi
pieno rūgštis, azoto atliekos ir apskritai atsiranda raumenų nuovargis.
Kreatinas taip pat skatina geresnį baltymų panaudojimą raumenims susitraukiant,
todėl didėja raumenų masės apimtis ir tankis.
VITAMINAI
Vitaminai yra labai svarbūs bioreguliatoriai, nes jie kartu
su kitomis molekulėmis tiesiogiai ir netiesiogiai, per fermentų mechanizmus,
dalyvauja visuose fiziologiniuose procesuose. Pagal tirpumą jie skirstomi į
tirpius riebaluose ir tirpius vandenyje (jie nesikaupia organizme, todėl juos
būtina kasdien gauti su maistu). Visi vitaminai yra atsakingi už konkrečias
užduotis, o jų trūkumas gali sukelti nuovargį ar veiklos sutrikimus.
VITAMINAS B6 - piridoksinas, labai paplitęs maisto
produktuose, ypač kviečiuose, šalutiniuose malimo produktuose, gyvulių miltuose
ir sėklų gemaluose; prieš pasisavinant virsta piridoksalu ir piridoksaminu,
pagrindinėmis dviejų kofermentų sudedamosiomis dalimis. Jie dalyvauja
fermentinėse reakcijose, kuriose vyksta aminorūgščių transformacijos ir
aminogrupių perkėlimas (transaminavimas). Taip pat manoma, kad jis dalyvauja
antikūnių gamyboje kraujyje ir riebalų sintezėje iš aminorūgščių. Vitaminas B6
būtinas tinkamam imuninės ir nervų sistemos funkcionavimui. Piridoksiną
paprastai gamina žarnyno mikrobiota, tačiau tai ne visada vyksta pakankamais
kiekiais, kad patenkintų poreikius; todėl naudinga jo gauti su maistu.
VITAMINAS B12 - kobalaminas, kurio nėra augaluose, jo yra
kepenų ekstraktuose, įvairiuose gyvūninės kilmės maisto produktuose (žuvų
miltuose, mėsos miltuose ir išrūgose) ir jis yra APF komplekso (gyvūninių
baltymų faktoriaus) dalis. Tai svarbiausias vitaminas, būtinas augimui ir
kraujodarai (raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, būtinas deguonies
pasiskirstymui); jis būtinas nukleino rūgščių sintezei, dalyvauja baltymų
metabolizme, cholino ir metionino sintezėje, ypač lipidų ir gliukozės
sintezėje, katalizuoja įvairias fermentines reakcijas. Todėl jis būtinas
baltymų apykaitai, geram nervų sistemos funkcionavimui, gleivinių
regeneracijai, bet visų pirma jis laikomas natūralia visų ląstelių energija.
NIACINAS - vitaminas PP arba vitaminas B3, jo yra žolėse,
šiene ir pašarų koncentratų sudedamosiose dalyse (sėlenose, miltuose ir kt.).
Vitaminas, kuris tampa CoA molekulės dalimi, atliekančia acil grupių pernešimą
riebalų rūgščių ß oksidacijos reakcijose, riebalų rūgščių sintezės reakcijose
ir piruvo rūgšties oksidacijoje. Be to, jis lemia cholino acetilinimą, kuris
acetilcholino pavidalu yra cheminis mediatorius perduodant nervinius impulsus
neuronų sinapsių lygmenyje. Todėl šis vitaminas slopina baltymų ir lipidų
oksidaciją, taigi mažina laisvųjų radikalų susidarymą.
PANTOTENO RŪGŠTIS - vandenyje tirpus vitaminas (vitaminas B5
arba kalcio D-pantotenatas), kurio didesniais ar mažesniais kiekiais yra beveik
visuose augaliniuose ir gyvūniniuose maisto produktuose. Maisto produktai,
kuriuose gausu vitamino B5, yra ankštinės daržovės ir subproduktai, taip pat
kiaušinio trynys, džiovinti grybai ir alaus mielės. Kaip kofermentas dalyvauja
fermentų, katalizuojančių įvairias angliavandenių, lipidų ir baltymų apykaitos
reakcijas, veikloje. Skatina nesočiųjų riebalų rūgščių sintezę, pasižymi
trofiniu poveikiu; todėl atlieka nervų sistemos, augimo, vystymosi ir nuovargio
būsenų profilaktikos funkciją.
MIKROELEMENTAI
Mikroelementai yra būtini gyvūnų mitybai; svarbu tai, kad
gyvūnas jų negali susintetinti (skirtingai nei kitų maisto medžiagų), todėl jų
turi būti racione tiek, kad patenkintų poreikius. Jie yra apsauginiai
komponentai, nes jie atlieka svarbiausią vaidmenį kontroliuojant gyvūnų
medžiagų apykaitą kaip daugelio fermentų prostetinės grupės sudedamosios dalys.
Be to, kai kurie iš jų atlieka fermentų aktyvatorių funkcijas ir dalyvauja
hormonų bei vitaminų genezėje.
GELEŽIS - vienas iš svarbiausių mikroelementų. Apie 60-70 %
jo yra hemoglobine, tačiau nedideli kiekiai yra mioglobine ir rezerviniuose
organuose, pavyzdžiui, kepenyse, blužnyje ir kaulų čiulpuose. Jo absorbcija
beveik visa vyksta dvylikapirštėje žarnoje; žarnyno epitelyje jis jungiasi į
baltyminę struktūrą, sudarančią chromoproteiną, vadinamą feritinu. Geležis yra
susijusi su deguonies pernešimu, tampa hemoglobino (hemo) ir citochromų dalimi
ir dalyvauja susidarant fermentui sukcindehidrogenazei. Todėl ji padeda
susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams, užtikrinantiems tinkamą visų audinių
aprūpinimą deguonimi, taip skatindama fiziologinį ir tinkamą visų organizmo
sistemų funkcionavimą (pavyzdžiui, tinkamas raumenų aprūpinimas deguonimi
skatina vadinamosios aerobinės raumenų masės susitraukimą ir padeda išvengti
nuovargio per nuolatines pastangas dėl tokių medžiagų kaip pieno rūgštis
kaupimosi); skatina kepenų funkcijas, taip pat turi įtakos atsparumui ligoms ir
yra būtina, kad imuninė sistema būtų veiksminga. Taip pat svarbi, kad netrūktų
ląstelinių fermentų, kurie būtini ląstelių gyvybei ir energijos gamybai.
AUGALINIAI EKSTRAKTAI
Šiais laikais vaistiniai augalai naudojami žmonių ir gyvūnų
gerovei išsaugoti; jie gali būti naudojami virtuvėje kaip prieskoniai, ruošiant
vaistažolių arbatas arba taikant specialias technologijas gaminant maisto
papildus, veterinarinius preparatus, kosmetiką ir kitus produktus. Kiekvienoje
vaistažolėje yra fitokompleksas, t. y. veikliųjų sudedamųjų dalių, kurios
būdingos augalo savybėms, kurių negalima atkurti chemine sinteze, rinkinys.
Sinerginis fitokomplekso veikliųjų sudedamųjų dalių veikimas suteikia augalui
įvairių specialių poveikių.
PERUVINĖ PIPIRNĖ, arba MAKA - (Lepidium meyeni) yra
kopūstinių (Brassicaceae) šeimos augalas. Dar žinomas Andų ženšenio vardu, jo
šaknyse yra svarbiausių maistinių medžiagų, būtinų organizmui. Gausu
nepakeičiamųjų aminorūgščių (tokių kaip izoleucinas, lizinas, metioninas,
triptofanas, valinas, treoninas, fenilalaninas, kurių yra apie 10 %),
mineralinių medžiagų (geležies, mangano, cinko, kalcio, fosforo), vitaminų,
angliavandenių, riebalų rūgščių ir skaidulų; augalas savo sudėtimi yra
visavertis natūralus produktas. Dėl šių sudedamųjų dalių jis gerina reakciją į
stresą, nuovargį ir ištvermę. Šios žvalumo ir energijos suteikiančios savybės
yra susijusios su jo poveikiu glikogenezei (gliukozės gamybai iš energijos
atsargų) fizinio aktyvumo metu. Raumenų funkcijoms svarbių aminorūgščių buvimas
palaiko raumenų masę, todėl šis produktas yra tinkamas papildas, kai užsiimama
veikla, kuriai reikia didelių energijos sąnaudų ir raumenų pastangų. Turtingas
A, C ir B grupės vitaminų kompleksu, kalciu, geležimi ir cinku, jis taip pat
teigiamai veikia nervų sistemą.
SĖJAMOJI LIUCERNA, arba ALFALFA - Medicago sativa, pupinių
(Leguminosae) šeimai priklausantis žolinis augalas, kilęs iš Mažosios Azijos;
dar vadinamas Erba Spagna. Tradiciškai naudojama kaip tonizuojanti priemonė,
nes joje natūraliai yra keletas naudingų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui,
turėdama labai gilias šaknis (net iki 15 metrų), ji pasiekia ir pasisavina
mineralines medžiagas, kurių kiti augalai nepajėgia pasisavinti. Be to, jame
yra įvairių virškinimo fermentų (naudingų virškinimui, o kartu ir maistinių
medžiagų įsisavinimui), fitoestrogenų, įvairių flavonoidų (pasižyminčių
antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu), gliukozidų, alkaloidų,
aminorūgščių, vitaminų A, C, D, E ir K, mineralinių druskų ir nemažai
chlorofilo. Todėl augalas vartojamas esant nuovargiui ir silpnumui, tiek dėl
sveikimo, tiek dėl streso, sporto ir (arba) darbo pastangų. Taip pat naudingas
tais atvejais, kai reikia integruoti tas maistines medžiagas, kurių turėjimu
gali pasigirti augalo ekstraktas.
1 grame pastos yra:
Sėmenų aliejus 60 mg, Sojų aliejus 170 mg
ProVisPet® 125 mg: – L-karnitinas 60 mg, – Lepidium meyeni
20 mg, – Medicago sativa 45 mg
Vitaminas PP (niacinas) 1 mg, Pantoteno rūgštis 400 mcg,
Vitaminas B6 130 mcg, Vitaminas B12 1 mcg
Chelatinė geležis 10 mg (iš kurių 2,2 mg grynos geležies)
Taurinas 50 mg, L-leucinas 10 mg, L-valinas 10 mg
Dozės ir naudojimo būdas
1 g yra 2 cm pastos – 5 kg gyvo svorio per dieną tiesiai į
snukį arba ant pašaro 10-15 dienų.
Naudojimo patarimai
Sportiniai ir darbiniai šunys: Pasiruošimas: laikotarpis
prieš pasirodymą. Kad šuo atvyktų gerai pasiruošęs pastangoms, kurių jis turės,
patartina pradėti naudoti produktą likus savaitei iki renginio. Tokiu būdu šuo
pasisavins naudingąsias energijos atsargas, kurias prireikus panaudos.
Pasirodymas: pasirodymo dieną, rekomenduojama naudoti 6
valandos prieš ir 10-15 minučių prieš pastangas. Tai leis šuniui panaudoti ne
tik sukauptas atsargas, bet ir turėti papildomą energiją, prieš pat tikrą jos
poreikį.
Sveikstantys, nusilpę šunys: Kadangi šuniui reikia papildomo
energijos kiekio tam tikru ribotu laikotarpiu, kad jis geriau atsigautų per
trumpesnį laiką, rekomenduojama produktą naudoti nepertraukiamai 15 dienų,
laikantis naudojimo instrukcijų.
Pakuotė: CelerVis Pet® 100 ml
Įspėjimai: Laikyti vėsioje ir sausoje vietoje. Galiojimo
laikas nurodytas neatidarytam ir tinkamai saugomam produktui.
Galimos parinktys
Bazė Kirtimų g. 61A, Vilnius (1)
Bazė Ukmergės g. 233, Vilnius (0)
Centrinis logistikos centras (10)
KAIVANA: Pristatymas 2 d.d. (0)
(0)